Var fan kom han ifrån?!


Lägger mig på sängen för att ta en eftermiddagslur, först slår jag dock på text-tv av gammal vana. Alex Miller ny AIK-tränare. Jaha en ny hockeytränare tänkte jag. Men det var det ju inte. Det var en ny fotbollstränare, mycket överraskande!

Läs mer om AIKs nya chefstränare på www.aikfotboll.se

En mer meriterad och erfaren tränare går det nog knappast att få till allsvenskan. Hoppas att det funkar nu!

För övrigt blir Björn Wesström assisterande och Jens Andersson sportchef.




Nu ska agnarna sållas från vetet


Nu är andra omgången av gruppspelet i VM slut och om man sammanfattar med några ord blir det:

Vuvuzela
Petiga domare
Utvisningar
Filmningar
Strejk
Sydamerika


Är det något jag verkligen ogillar i dagens fotboll så är det alla dessa överdrivna reaktioner och filmningar som många vuxna välbetalda professionella män sysselsätter sig med.
Jag tycker att det är pinsamt att se hur de beter sig när någon snuddar vid dem och de faller ihop och håller sig för ansiktet.  Samtidigt känns det som att det är något som fotbollen inte vill ta tag i och de flesta tycker att det är helt ok och accepterat så länge det inte drabbar en själv. Fotboll och fusk går hand i hand. Så länge man vinner spelar det ingen roll hur man gör det. 

Jag ska dock erkänna att jag är väldigt enögd när "mitt" lag spelar, speciellt när jag står på läktaren i stridens hetta. Men att vinna på fusk ger till slut en väldigt bitter eftersmak.

Hur ska man få bukt på problemet? Avstängningar i efterhand och hårdare straff är väl det som är lättast att ta till. Det bästa vore dock om man arbetade långsiktigt för att få till en attitydsförändring, vilket dock aldrig kommer ske.

Nog om det.



Plus:

1. Argentina
2. Brasilien
3. Spanien
4. Portugal
5. Uruguay/Holland


Hederspoäng - Nya Zeeland



Minus:

1. Frankrike
2. England
3. Italien
4. Alla afrikanska lag
5. Koman Coulibaly



Övrigt att notera:

Kaos i Frankrike! Vad är det som händer?

Argentina har fått en perfekt start och harmonin verkar vara på topp. Det brukar sägas att det inte är långt mellan galenskap och geni. Än så länge är Maradona på rätt sida.

Koman Coulibaly hoppas jag aldrig får döma fotboll mer. Alain Sars nivå på den snubben.

Jag trodde Capello skulle få ordning på England, men något är knas i deras organisation. Tycker Rooney att det är kul att spela fotboll?

Italien är segare än vanligt men krånglar sig alltid vidare på något sätt. Tänk VM 1990.

De afrikanska länderna är en riktig besvikelse än så länge. Istället är jag imponerande av Paraguay, Uruguay och Chile.



Luxemburg


Ja då var det klart vilket lag AIK får möta i sin första kval runda till Champions Leauge. Det blir AS Jeunesse Esch från Luxemburg. Matcherna spelas preliminärt 13/7 kl 19.00 hemma och 21/7 kl 17.00 borta.
Trots att detta är Luxemburgs mest meriterande lag med många inhemska liga- och cupvinster så ska inte det här vara något problem för AIK. Blir det inte avancemang är det ett otroligt fiasko.

Mer om motståndarna:
Kommer från Luxemburgs näst största stad, Esch-sur-Alzette, som har ca 30000 invånare
Bildades 1907
Spelar på Stade de la Frontière som tar 5 400 åskådare
Vunnit ligan 28 gånger
Vunnit cupen 12 gånger
Spelar i svart och vitt

Europa cup statistik:
Största seger: 5-0 hemma mot Lodz 1959
Största förlust: 8-0 borta mot Skont 1999
Bästa resultat: 1-1 borta mot Liverpool 1973

Totalt har Jeunesse spelat 65 europa cup matcher. 8 vinster, 7 oavgjorda och 50 förluster. Gjorda mål 53 st och insläppta mål 215 st.


Idag är det lottning!


Idag är det dags för lottningen av de första kvalomgångarna till Champions Leauge.
UEFA och Försäkringskassan varkar ha något gemensamt och det är att göra saker svårare att förstå än vad det behövs. Men tydligen ska AIK lottas mot något av följande lag:

HJK Helsingfors från Finland
Hafnarfjardar
från Island
Torshamn
från Färöarna
The New Saints
från Wales
Linfield
från Nordirland
Jeunesse
från Luxemburg

Om det nu är så hoppas jag på motstånd från Färöarna eller Luxemburg. Har ingen koll på dessa lag men det känns som att AIK utan några som helst problem ska klara av dem.

Återkommer mer efter lottningen senare idag.



Vilket jävla mål av Hallenius igår! Hade inte bajen haft den snubben hade det nog varit stor risk för nedflyttning även i år. Ska bli intressant att se om de lyckas att behålla honom. Jag tror nog att det snart kommer ett bud som de kommer att tacka ja till.



Frankrike... England... Italien... Helt sjukt dåliga! Här kan vi snacka om spelare som underpresterar. Ska bli intressant att se om Spanien får ordning på spelet idag.


Svagt agerat AIK!


Precis som jag trodde så spelar inte Ortiz mer i AIK. Av någon anledning tröttnade Ortiz på att spela i AIK och drog till Argentina. Nu har AIK och Ortiz nått en ekonomisk överenskommelse och kontraktet bryts. Som vanligt kommer väl inga siffror att redovisas officiellt nu, men om inte Ortiz har hostat upp ett gäng miljoner (vilket han antagligen inte har gjort) tycker jag det är väldigt svagt agerat av AIK. Vad sänder det för signaler till spelare med bristande moral i liknande situation, pynta en symbolisk summa så är du fri att göra vad du vill?! Och den här lösningen skulle vara det bästa för både AIK och Ortiz, på vilket sätt är det här den bästa lösningen för AIK?

Självklart är det inte bra att ha en spelare som inte vill spela i klubben. Men har man ett kontrakt är det det som gäller. Om en spelare inte fullföljer sina åtaganden och kontrakt ska klubben frysa lönen och stänga av spelaren från att spela fotboll. Nu har jag inte full koll på regelboken men en spelare som vägrar att fullfölja sitt kontrakt borde väl kunna anmälas till UEFA/FIFA.



För övrigt fick AIK stryk med 2-0 i första träningsmatchen nere i Tjeckien. Hoppas att det går bättre i de andra träningsmatcherna.


Vad hände Spanien?!


Första rundan av gruppspelet är avklarat. Fotbollspropaganda och skrällar har lyst med sin frånvaro med några få undantag. De flesta lag har inte vågat släppa på handbromsen och har försökt att säkra defensivt i första hand.

Så började jag skriva i detta inlägg, precis innan Spanien-Schweiz skulle starta. Men då går Schweiz in och gör en överjävligt bra insatts. Perfekt defensiv kryddad med ett par farliga kontringar.


Plus

1. Tyskland
2. Schweiz
3. Holland
4. Brasilien
5. Sydkorea/Chile



Minus

1. Frankrike
2. Spanien
3. Serbien
4. Kamerun
5. England/Italien



Mitt förhandstips

Spanien kan fortfarande vinna sin grupp, men det finns en stor risk att Spanien och Brasilien möts redan i åttondelfinal. Det skulle innebära att mitt förhandstips brakar samman totalt.

Jag trodde att Serbien ska vinna grupp D före Tyskland. Att underskatta lagmaskinen Tyskland straffade sig direkt.

Frankrike trodde jag skulle samla ihop sig och gå till semifinal. Allt det Tyskland visade upp saknar Frankrike. Den som visade något i Frankrike var Ribery, i övrigt var det väldigt oinspirerat och slött. Pinsamt att se så många världstjärnor lalla runt. Frankrike får det nu tufft att ens gå vidare från gruppspelet.

England utan både Ferdinand och King och med en målvakt som inte har självförtroendet på topp måste höja sig ett snäpp om de ska vinna sin grupp. Förmodligen blir det målskillnad som avgör mellan England och USA.



Övrigt att notera

Starkt av Nya Zeeland att kvittera till 1-1 mot Slovakien i sista minuten. Nya Zeeland som trodde skulle vara sämst i VM. Frågan är om inte Grekland blir sämst nu.

Imponerande av Nordkorea att spela så disciplinerat och defensivt bra. Även kul att de fick göra ett mål i slutet. Jag blir inte förvånad om de tar poäng mot Portugal.

Svt slår tv4 alla dagar i veckan men Staffan Lindeborg är sämst.

För övrigt tycker jag att den där fotbollen som adidas tagit fram förstör VM mer än vad vuvuzuelorna gör.



Kommentarer?


Så går det i VM!


Som säkerligen alla vet så börjar VM idag. Regnet öser ner, ölen står på kylning och chipsen är inhandlade. Fan vad härligt att det stora spektaklet drar igång nu!

Som den eminenta tippare och siare jag är ska jag nu berätta lite för er hur det kommer att gå.
Nu tog jag kanske i lite i överkant men men... Jag förutspår i alla fall följande:

Grupp A - Frankrike, Sydafrika, Mexiko och Uruguay.
Känns som en helt öppen grupp men jag tror att Frankrike vinner gruppen. De har usla Domenech men de har även en jäkla massa bra spelare. Sydafrika blir två pga av hemmaplan.

Grupp B - Argentina, Nigeria, Sydkorea och Grekland.
Full fart framåt för Argentina som vinner gruppen. Lagerbäck fixar Nigeria till åttondelen.

Grupp C - England, USA, Slovenien och Algeriet.
Slovenien
och Algeriet är för dåliga. England-USA möts i första gruppspelsmatchen och där avgörs vilka som vinner gruppen. Det blir tufft men jag tror England fixar det.

Grupp D - Serbien, Tyskland, Australien och Ghana.
Mina två favoritspelare i detta VM, Tim Cahill och Derek Boateng, får tyvärr inte spela mer än gruppspelet.
Jag tror på en liten skräll här och Serbien tar första platsen före Tyskland. Skador på mittfälltet blir Tysklands fall.

Grupp E - Holland, Kamerun, Japan och Danmark.
Holland vinner gruppen före Kamerun. Tror inte Japan eller Danmark får så mycket att säga till om i den här gruppen. Hollands fart och anfallsspel och Kameruns fysik avgör.

Grupp F - Italien, Paraguay, Slovakien och Nya Zeeland.
Det här känns som den sämsta och tråkigaste gruppen. Förhoppningsvis spelar Italien ut totalt och öser in mål men... hur som helst så vinner Italien gruppen och får sällskap av Paraguay.

Grupp G - Brasilien, Elfenbenskusten, Portugal och Nordkorea.
Oj oj här kommer det nog att smälla. Hade svårt att placera Nordkorea ett tag men nu känns det ganska klart att de kommer sluta sist på 0 poäng. Jag tror och hoppas att Elfenbenskusten kör över och krossar Portugal i första matchen och tar sig vidare som tvåa i gruppen. Det finns dock en liten risk att Portugal med sin fula och smutsiga stil filmar till sig en massa frisparkar och 4-5 straffar...
Brasilien vinner gruppen.

Grupp F - Spanien, Chile, Schweiz och Honduras.
Vem eller vilka mutade Spanien för att hamna i den här gruppen?!?!
Spanien vinner gruppen lätt. Honduras utan Jerry Bengtson slutar sist. Chile eller Schweiz... hmm Jag tror Chile kniper andra platsen.




Alright dags för åttondelsfinaler! Jag hoppas att ni orkat läsa igenom ner hit.

Frankrike - Nigeria                        Frankrike vidare
England - Tyskland                        England vidare

Holland - Paraguay                        Holland vidare
Brasilien - Chile                             Brasilien vidare

Serbien - USA                                Serbien vidare
Argentina - Sydafrika                   Argentina vidare

Italien - Kamerun                          Kamerun vidare
Spanien - Elfenbenskusten          Spanien vidare




Kvartsfinaler!

Frankrike - England                     Frankrike vidare
Brasilien - Holland                       Brasilien vidare

Serbien - Argentina                     Serbien vidare
Spanien - Kamerun                     Spanien vidare




Semifinaler!

Brasilien - Frankrike                   Brasilien vidare
Spanien - Serbien                       Spanien vidare




FINAL!

Spanien - Brasilien

Känns lite trist att det är de två största förhandsfavoriterna som hamna i finalen. Men det är inte så många lag som klarar av att gå den långa vägen till en VM-final. Spanien har haft tur med lottningen och har på förhand en ganska enkel resa till finalen. De har även alla ingridienser för att lyckas. Grymt bra och bred trupp, erfarenhet och rutin, ålder m.m. Plus att det har en hel del hungriga spelare som inte vunnit så mycket den här säsongen som de vill, tänker då främst på Torres, Barcelonas förlust i CL-finalen och Real Madrid spelarna.

Brasilien har en tuffare väg till finalen. Dunga har fått bra ordning på Brasilien och de är väldigt svårslagna. Världsspelare i alla lagdelar och väldigt samspelta.

Jag tror finalen slutar 1-0 till Spanien efter mål av Villa.



Skyttekung...

Jag sätter en slant på David Villa men blir inte förvånad om Robin Van Persie öser in mål eller kanske kanske Alberto Gilardino om Italien får fart på anfallsspelet.



Fram med vuvuzelan, nu kööör vi!



Vad tror du? Kommentarer?


AIK svarar på frågor


Ett steg för att supportrar ska få en bättre inblick och information om vad som sker runt AIK så uppmanades supportrar att skicka in frågor till AIK. Igår lades det första programmet ut på hemsidan där frågor besvaras. De tre som svarade på frågor ställda av programledaren Jonas von Kjerrulf var Ronnie Smith (styrelserepresentant för AIK Fotboll AB), Annela Yderberg (VD) samt Björn Wesström (chefstränare och sportchef).

Se hela programmet här!

Ämnen som berördes var bland annat ekonomi, spelarförsäljning, arenafrågan och vårsäsongen.

Angående ekonomi så går det att gräva hur djupt som helst och jag har inte den kompetensen att säga vad som är rätt, fel eller hur det ska göras. Men man kan väl säga att fotboll och ekonomi ofta har det svårt att gå ihop. Tittar man globalt så finns det otroligt många klubbar i många olika länder som har väldigt stora bekymmer och skulder. Trots att fotboll är världens största idrott och drar in otroligt mycket pengar så är det något som är sjukt. Detta är något som FIFA och andra organisationer måste ta tag i.
I Sverige måste SEF, SvFF och politiker jobba för att underlätta för fotbollsklubbar ekonomiskt. Allsvenskans status sjunker mer och mer. Att svenska spelare drar till Norge och Danmark är pinsamt!
Alla fotbollsklubbar måste även ta sitt ansvar och inte låta tex spelarlöner skjuta i höjden. Kanske skulle ett lönetak vara rätt väg att gå? 

Angående spelarförsäljningar så är det inte så mycket att säga om. Spelare vill tjäna pengar och de vill ha nya utmaningar. Så länge AIK inte har de ekonomiska musklerna och allsvenskans status inte är bättre är det något vi får räkna med.

Angående arenafrågan tror jag att AIK skulle tjäna på att äga sin egen arena. Det är otroligt kostsamt men på lång sikt är det det bästa.

Angående vårsäsongen så är det bara att göra om och göra rätt. Nu blickar vi bara framåt! Hårt jobb väntar!



Maila in din fråga till [email protected] så kanske din fråga besvaras nästa gång!




Kommentarer?


Ännu en kroat?


Efter värvningen av den kroatiska målvakten Ivan Turina så har AIK nu en ny kroatisk spelare på provträning. Goran Ljubojevic, 27 år, är anfallare och beskrivs som en stor och stark targetplayer. På pappret ser han ut att vara en bra spelare som bland annat har spelat i Dinamo Zagreb, Genk och nu senast i NK Zagreb. Han har även spelat en hel del matcher och gjort mål i kroatiska ungdomslandslag, från u-15 till u-21.



AIK ska spela tre träningsmatcher i juni. Först blir det ett träningsläger i Tjeckien, 14 - 20 juni, där det ska spelas två matcher. 16 juni mot FK Baumit Jablonec som kom 2:a i högsta ligan och 19 juni mot FC Hradec Králové som gick upp till högsta ligan.
Den 29 juni ska AIK även spela en match borta mot Bröndby IF.

Val av motståndare i träningsmatcherna känns myckert bra med tanke på det kommande CL-kvalet. Förhoppningsvis lyckas laget pumpa upp loite mer självförtroende och kommer riktigt laddade till CL-kvalet och den tuffa höstsäsongen.



Ortiz verkar att utveckla sig till en riktigt trist historia. Tydligen har han ruttnat på att lira i AIK och är fortfarande kvar i Argentina. Jag tror inte vi kommer att få se Ortiz något mer i AIK. Jag hoppas dock att AIK inte lägger sig platt utan om Ortiz vill spela för någon klubb i Argentina ska AIK ha ordentligt betalt, annars tycker jag att AIK ska frysa hans lön och inte tillåta att han spelar alls om han inte återvänder till AIK och fullföljer sitt kontrakt.



Trots att det kom från lillebror så är det ett bra och välformulerat öppet brev som de skrev till SEF och SvFF. Läs det här!



Kommentarer?

Förläng med Atta nu!


Walid Attas
rehab gick snabbare är beräknat och han är nu skadefri. Bra att han får hela uppehållet på sig att komma tillbaka till den fina form han hade inan skadan. Atta var den enda som visade riktigt bra kvalite och karaktär i de inledande matcherna av säsongen. Så fort som han är fullt återställd anser jag att han är given i startelvan. Frågan är bara vem som Wesström ska satsa på brevid Atta? Pertan har inte alls motsvarat förväntningarna inför säsongen och har agerat väldigt svagt. Backman blandar och ger men har överlag varit bra. Eller ska Eriksson få fortsatt förtroende på vänsterbacksplatsen och Nisse spela mittback?

Hur som helst så är det inte särskilt långt kvar på Attas kontrakt och jag hoppas på att det inom en snar framtid förlängs.



Det ryktas om att AIK är en av flera klubbar, bla Hertha Berlin, som är intresserade av Mohamed Kamara, 22 år från Sierra Leone, en defensiv mittfälltare som nu spelar i finska HJK

Medo som han kallas spelade u-17 VM med Sierra Leone i Finland 2003, efter turneringen rymmde han och ett par andra spelare från truppen och sökte och fick asyl i Finland. FIFA satte dock käppar i hjulet och han fick inte spela fotboll förens han var 18 år. Efter en säsong i KuPS gick han till HJK där han första säsongen blev framröstad till "MVP" och vunnit både ligan och cupen. Han har ett år kvar på kontraktet med HJK och är nu även finsk medborgare.

Han spås en lovande framtid och HJK är beredda att släppa honom om "rätt" bud kommer.

Om nu Ortiz försvinner så varför inte? Senast en spelare kom till AIK från finska ligan så gick det ju jäkligt bra!



Kommentarer?

RSS 2.0